Fiscale aftrekbaarheid van elektrische laadpalen voor ondernemingen: wat je moet weten

Intro

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de fiscale voordelen die je kunt behalen bij investeringen in elektrische laadpalen, zeker nu de vergroening van het wagenpark en de wijzigingen in autofiscaliteit echt hot topic is. Sinds 1 april 2023 en tot 31 augustus 2024 zijn er enkele interessante maatregelen van kracht die de aftrekbaarheid van kosten voor laadstations verhogen. Uiteraard staan we bij Tudors Accountancy opnieuw klaar om je te informeren over deze mogelijkheden, zonder onnodige poespas.

Hieronder sommen we dan ook even de belangrijkste punten voor je op.

Verhoogde kostenaftrek voor ondernemingen

Ondernemingen, zowel eenmanszaken als vennootschappen, die investeren in een publiek toegankelijk en intelligent laadstation tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024, kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek. Dit betekent dat je als ondernemer een groter deel van de investeringskosten kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Met andere woorden, je kunt een aanzienlijk bedrag van de kosten die je maakt voor de aanschaf en installatie van een laadstation in mindering brengen op je belastingaangifte. Dit heeft als direct resultaat dat je minder belasting hoeft te betalen.

Stel je voor dat je een elektrisch laadstation aanschaft en dit publiek toegankelijk maakt op een locatie zoals een winkelcentrum, supermarkt, winkel of kantoor, waar iedereen zijn elektrische auto kan opladen. Door te investeren in zo'n laadstation, kom je in aanmerking voor de verhoogde kostenaftrek.

Wie komt in aanmerking?

Zowel eenmanszaken als vennootschappen kunnen gebruikmaken van de verhoogde kostenaftrek voor elektrische laadpalen. Vzw's komen alleen in aanmerking als ze onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting.

Wat komt in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor de verhoogde kostenaftrek, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  1. Het laadstation moet nieuw zijn of in nieuwe staat worden verkregen of tot stand gebracht.
  2. Het laadstation moet lineair over minstens vijf belastbare tijdperken worden afgeschreven.
  3. Het laadstation moet publiek toegankelijk zijn, wat betekent dat het beschikbaar moet zijn voor elke derde gedurende de gangbare openingstijden van de onderneming.
  4. Het laadstation moet digitaal gekoppeld kunnen worden aan een beheerssysteem dat de laadtijd en het laadvermogen kan sturen en statusmeldingen kan terugsturen.
  5. Kosten zoals vervoerkosten, installatiekosten, studiekosten en kosten voor elektriciteitscabines die nodig zijn voor de werking van de laadstations komen in aanmerking. Kosten met betrekking tot huisbatterijen worden echter niet gedekt.
  6. Het moet gaan om vaste laadstations en niet om losse laadkabels.

Zoals in puntje 5 vermeld, is het mooie van deze regeling dat je niet alleen kunt profiteren van de initiële aftrek van de kosten van het laadstation zelf, maar ook van bijkomende kosten die ermee gepaard gaan. Denk hierbij aan vervoerskosten, installatiekosten (zoals plaatsing, montage en aansluiting op energiebronnen), kosten voor studies en expertise, en zelfs kosten voor de aanschaf en installatie van elektriciteitscabines die nodig zijn voor de werking van de laadstations. Al deze kosten kunnen worden opgenomen in de totale aanschaffingswaarde van het laadstation en komen in aanmerking voor de verhoogde kostenaftrek.

Verhoogde kostenaftrek

De verhoogde kostenaftrek houdt in dat je een groter percentage van de afschrijvingen kunt aftrekken. De percentages variëren afhankelijk van het tijdstip van investering:

  • Tussen 1 september 2021 en 31 maart 2023: 200% van de afschrijvingen.
  • Tussen 1 april 2023 en 31 augustus 2024: 150% van de afschrijvingen.

Het verhoogde tarief kan worden toegepast vanaf het moment dat het laadstation aan alle voorwaarden voldoet. Het is belangrijk op te merken dat de verhoogde aftrek alleen wordt toegekend voor belastbare tijdperken waarin het laadstation gedurende de hele periode publiek toegankelijk is.

Cumulatie en andere maatregelen

De verhoogde kostenaftrek kan niet worden gecumuleerd met de investeringsaftrek. Daarnaast kan het ook niet worden gecombineerd met de verhoogde investeringsaftrek voor elektrische laadinfrastructuur.

Conclusie

We hopen dat de informatie in deze blog nuttig voor je was. Als je meer wilt weten over deze fiscale aftrekbaarheid voor ondernemingen van elektrische laadpalen, staan onze Tudors uiteraard klaar om je te helpen. We begrijpen namelijk als geen ander de complexiteit van fiscale regelingen en daarom helpen we je graag bij het optimaliseren van je financiële situatie. Onze expertise op het gebied van belastingen en boekhouding stelt ons in staat om je te adviseren en begeleiden bij het benutten van de fiscale voordelen die gepaard gaan met investeringen in elektrische laadpalen.

Contacteer ons en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen ondersteunen. 🤝

Vragen over dit bericht?

Heb je bijkomende vragen over dit bericht? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

©  Tudors Accountancy BVBA