Voorafbetalingen: wat is er veranderd en wat betekent dit voor jou?

Met het nieuwe jaar zijn er weer enkele wijzigingen in de voorafbetalingen van de belastingen doorgevoerd. In deze blog leggen we je uit wat er precies is veranderd en hoe dit jou als ondernemer kan beïnvloeden.

 

Nieuwe regels, nieuwe kansen

Ook dit jaar werd er een nieuwe fiscale regelgeving doorgevoerd voor het inkomstenjaar 2024. Dit kan gevolgen hebben voor jouw cashflow en fiscale planning. Een goed begrip van deze wijzigingen helpt je niet alleen boetes te vermijden, maar kan je ook fiscale voordelen opleveren.

 1. Verhoogde boetes voor laattijdige betaling
  Dit benadrukt het belang van tijdigheid in jouw financiële planning. Door vooraf te betalen, kun je deze onaangename extra kosten vermijden.
 2. Aanpassingen van de berekeningsbasis
  De basis waarop de voorafbetalingen worden berekend, is aangepast. Dit kan invloed hebben op het bedrag dat je elk kwartaal betaalt. Het is belangrijk dat je deze berekeningen goed begrijpt.
 3. Flexibeler schema voor start-ups
  Voor startende ondernemers zijn de regels iets flexibeler geworden. De overheid erkent de uitdagingen waar start-ups tegen aanlopen en heeft daarom de druk van de eerste voorafbetalingen verlicht. Dit geeft nieuwe bedrijven meer ademruimte om te groeien.

 

Wat als ik te laat betaal?

 • Geen voorafbetaling: Je krijgt zware fiscale sancties, namelijk een belastingverhoging van 9% op het verschuldigde bedrag.
 • Voor 20/12: Je kan de belastingverhoging beperken tot 3%.
 • Voor 10/10: De verhoging wordt verder beperkt tot slechts 1%.
 • Voor 10/07: Je hebt de deadline gehaald en krijgt dus geen belastingverhoging.

 

Jouw voordeel?

Door adequaat te reageren op deze wijzigingen en je voorafbetalingen goed te beheren, kun je flink besparen op je eindafrekening. Het tijdig en correct uitvoeren van voorafbetalingen kan een aanzienlijke vermindering van de belastingdruk aan het einde van het fiscale jaar betekenen.

 

Hoe kunnen wij jou helpen?

Bij Tudors Accountancy zijn we niet alleen je boekhouder, maar ook je fiscale strategiepartner. Wij helpen je met:

 • Het nauwkeurig berekenen van je voorafbetalingen, aangepast aan de nieuwste regelgeving.
 • Strategisch plannen van je financiën om optimaal gebruik te maken van fiscale voordelen.
 • Het vermijden van boetes door te zorgen voor tijdige en correcte betalingen.

Wil je geen zorgen meer over je voorafbetalingen en optimale ondersteuning bij je fiscale verplichtingen? Neem dan contact op met ons team. Wij zorgen ervoor dat je financieel op koers blijft, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is: het laten groeien van je onderneming.

Het begrijpen en strategisch plannen van je voorafbetalingen kan je niet alleen beschermen tegen onnodige boetes maar ook fiscale voordelen opleveren. Bij Tudors Accountancy zijn we toegewijd om je door deze veranderingen te loodsen en ervoor te zorgen dat je financiële strategie stevig staat.

Vragen over dit bericht?

Heb je bijkomende vragen over dit bericht? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

©  Tudors Accountancy BVBA