Belangrijke wijzigingen in de autofiscaliteit in België: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Intro

Vanaf 1 juli 2023 treden er belangrijke wijzigingen in de autofiscaliteit in België in werking. Deze veranderingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor jou als ondernemer. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze nieuwe regels, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen met betrekking tot je bedrijfsuitgaven en belastingaangiftes. In deze blog gaan we dieper in op de kern van de nieuwe autofiscaliteitsregels én we leggen je uit wat deze veranderingen concreet voor jou en je bedrijf betekenen.

Recente wijzigingen in de autofiscaliteit in België

De wijzigingen in de autofiscaliteit in België zijn vanaf 1 juli 2023 van kracht. Deze veranderingen hebben directe invloed op je bedrijfsuitgaven en belastingaangiftes. Goed geïnformeerd zijn en de nieuwe regels begrijpen als ondernemer is een absolute must, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen die passen bij jouw bedrijfssituatie. Deze nieuwe regels zijn een reactie op de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen, waardoor de overheid heeft besloten om het belastingstelsel aan te passen om de vergroening van het wagenpark te stimuleren. Concreet betekent dit dat er veranderingen worden doorgevoerd in de aftrekbaarheid van autokosten, afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig en het type brandstof dat wordt gebruikt.

Gramformule

Allereerst, zullen we het even hebben over de beruchte "gramformule" die jullie ongetwijfeld wel allemaal kennen. Op dit moment wordt de aftrekbaarheid van auto- en brandstofkosten berekend op basis van een ingewikkelde formule. Zo kijken we naar de CO2-uitstoot van het voertuig en het type brandstof om het aftrekpercentage te bepalen. Dat kan variëren van 40% tot 100%, maar let wel op: als je auto een uitstoot heeft van 200 g CO2 of meer, kun je nooit meer dan 40% aftrekken.

Vergroening van het wagenpark

Now, let's get down to business: laten we het hebben over hoe de regering heeft besloten om het wagenpark te vergroenen. Vanaf aanslagjaar 2027 zullen alleen nog maar koolstofemissievrije voertuigen (elektrisch of op waterstof) aftrekbaar zijn. Dit betekent dat fossiele brandstofauto's langzaam maar zeker van het toneel zullen verdwijnen. Maar maak je geen zorgen, er is een overgangsregeling tot en met 31 december 2025.

Wat betekent dit concreet voor jou als ondernemer?

Als je vóór 1 juli 2023 een auto hebt aangeschaft, hoef je je geen zorgen te maken. De kosten van deze auto blijven aftrekbaar zoals ze nu zijn, voor de rest van hun "levensduur". Als je tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 een auto aanschaft op fossiele brandstof, geldt er een overgangsregeling. De aftrekbaarheid van de kosten volgens de gramformule zal geleidelijk afnemen: 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en vanaf 2028 kun je helemaal niets meer aftrekken.

Vanaf 1 januari 2026 is er geen fiscale aftrek meer voor nieuwe auto's op fossiele brandstof. Dit betekent dat je helemaal niets meer kunt aftrekken van de kosten van de auto en de brandstof. Met andere woorden: het is tijd om afscheid te nemen van die oude manier van rijden… Er is wel een lichtpuntje: voor CO2-vrije voertuigen geldt nog steeds een gunstige regeling. Deze voertuigen stoten geen CO2 uit en zijn daarom voor 100% aftrekbaar.

Als je vóór 1 januari 2027 een CO2-vrij voertuig aanschaft, kun je erop vertrouwen dat je deze aftrek voor de rest van hun "levensduur" behoudt. Vanaf 1 januari 2027 zal de aftrek geleidelijk afnemen tot 67,5% vanaf 2031, afhankelijk van het jaar van aanschaf.

Wat is de volgende stap?

Door op de hoogte te zijn van de wijzigingen in de autofiscaliteit, kun je proactief reageren en de juiste maatregelen nemen om de impact op je bedrijf te minimaliseren. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op je beslissingen rondom het aanschaffen of leasen van nieuwe voertuigen, het beheer van je wagenpark en de budgettering van autokosten. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor je belastingaangiftes en de berekening van de kosten die je kunt aftrekken.

Conclusie

We begrijpen dat dit allemaal behoorlijk ingewikkeld kan zijn... en net daarom willen we ervoor zorgen dat je op de hoogte bent en dat je de juiste beslissingen kunt nemen voor je bedrijf. Onze Tudors staan dan ook altijd voor je klaar om je te adviseren en te begeleiden bij je boekhouding of je te informeren rond deze nieuwe wijzigingen in autofiscaliteit.

Wil je meer weten over online boekhouden of heb je vragen hebt over de recente wijzigingen in de autofiscaliteit? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

We staan klaar om je te helpen met persoonlijk advies en ondersteuning. 🤝

Vragen over dit bericht?

Heb je bijkomende vragen over dit bericht? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

©  Tudors Accountancy BVBA