Sociaal statuut: jouw veiligheidsnet als zelfstandige

Kort gezegd, het sociaal statuut zorgt ervoor dat zelfstandigen, net zoals werknemers, recht hebben op een aantal sociale zekerheden. Dit omvat pensioen, ziekte- en invaliditeitsuitkeringen, kinderbijslag en een verzekering bij arbeidsongeschiktheid. Maar hoe werkt dit in de praktijk en voor wie is het nu echt van belang?

 

Voor wie is het sociaal statuut belangrijk?

Het sociaal statuut is er voor alle zelfstandigen, of je nu een freelancer bent, een eigen zaak start, of als zelfstandige in bijberoep aan de slag gaat. Het biedt een belangrijk vangnet, vooral in tijden waarin het ondernemerslandschap snel verandert. Maar waarom zou jij, als ondernemer, hier extra aandacht aan moeten besteden?

  • Hoofdberoep of bijberoep
    Je kunt als zelfstandige in bijberoep starten als je al voldoende sociale rechten opbouwt via een andere weg, bijvoorbeeld als ambtenaar of werknemer, of als je genoeg vervangingsinkomen hebt - bijvoorbeeld bij werkloosheidsuitkeringen of bij ziekte. Als deze situatie op jou niet van toepassing is, dan dien je je als zelfstandige in hoofdberoep in te schrijven.
  • Meewerkende echtgenoot
    Als je je partner assisteert of vervangt in diens eenmanszaak, word je beschouwd als een meewerkende echtgeno(o)t(e). In die rol dien je je te registreren bij een sociaal verzekeringsfonds, behalve wanneer je al voldoende gedekt bent door een ander sociaal statuut.
  • Gelijkstelling met bijberoep
    Als je als zelfstandige in hoofdberoep werkt, kun je, afhankelijk van je inkomen en je persoonlijke situatie (zoals of je gehuwd bent, weduwe/weduwnaar, een statutair leerkracht, etc.), vragen om de toepassing van artikel 37 (een regeling die zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten - onder voorwaarden - vrijstelt van sociale bijdragen of zorgt voor een verminderde bijdrage).
  • Gepensioneerde met toegelaten activiteit
    Wanneer je een pensioen ontvangt en je zelfstandige activiteiten voortzet, betaal je meestal slechts 14,70% aan sociale bijdragen, in plaats van de standaard 20,50%. Echter, als je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt maar je pensioen nog niet opneemt, dan geldt het standaard bijdragepercentage van 20,50%.
  • Zelfstandige helper
    Indien je bijdraagt aan de werkzaamheden in de eenmanszaak van een zelfstandige of een familielid, kun je onder specifieke voorwaarden geclassificeerd worden als zelfstandige helper. Er is geen afzonderlijk sociaal statuut voor deze rol. Je dient je te registreren als zelfstandige, hetzij in hoofdberoep of bijberoep.
  • Student-zelfstandige
    Als je naast je studie ook actief bent als zelfstandige, beschik je sinds 1 januari 2017 over een specifiek statuut: dat van student-zelfstandige.
  • Zelfstandige in bijberoep
    Voel je de ondernemerskriebels en wil je starten als ondernemer, terwijl je tegelijkertijd je baan als werknemer wilt behouden? Of ben je al zelfstandig ondernemer in hoofdberoep en overweeg je om een (tijdelijke) baan als werknemer te accepteren? In dat geval kun je gebruikmaken van het statuut van zelfstandige in bijberoep.

 

Wat zijn de voordelen?

  1. Pensioenopbouw: zorg voor later met een eigen pensioenpotje.
  2. Uitkeringen bij ziekte of ongeval: geen zorgen over inkomen bij onvoorziene omstandigheden.
  3. Ondersteuning voor jou en je familie.
  4. Kinderbijslag: ook zelfstandigen hebben recht op deze ondersteuning.
  5. Moederschapsuitkering: voor vrouwelijke ondernemers een must tijdens deze belangrijke levensfase.
  6. Verzekering bij arbeidsongeschiktheid: een essentiële back-up voor wanneer het echt tegenzit.
  7. Faillissementsuitkering: een vangnet als het ondernemerschap even niet mee zit.

 

Hoe vraag je het aan?

Het aanvraagproces is volledig geautomatiseerd. Als zorgverlener die niet gepensioneerd is, worden je contractgegevens door je verzekeringsmaatschappij verzonden, waardoor je toegang krijgt tot je dossier in de ProGezondheid-module "Sociaal Statuut".

De communicatie betreffende je sociaal statuut vindt hoofdzakelijk plaats via e-mail. Als je nog geen e-mailadres hebt opgegeven, is nu het perfecte moment om dat te doen.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om een of meerdere personen te machtigen voor het online beheren van je sociaal statuut. Dit kan gedaan worden via het beveiligde platform "Self Service Mandates".

 

Jouw partner in succes

Bij Tudors Accountancy begrijpen we dat het sociaal statuut misschien niet het eerste is waar je aan denkt als ondernemer. Toch is het een essentieel onderdeel van jouw ondernemerschap dat zorgt voor rust en stabiliteit, zowel nu als in de toekomst. Wij staan klaar om je te begeleiden bij alle vragen rond jouw sociaal statuut, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: jouw passie volgen en je bedrijf laten groeien.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in jouw ondernemersreis met de zekerheid die het sociaal statuut biedt? Neem contact op met Tudors Accountancy. Samen zorgen we ervoor dat jouw onderneming op solide grond staat, met de financiële bescherming en gemoedsrust die je verdient.

Vragen over dit bericht?

Heb je bijkomende vragen over dit bericht? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

©  Tudors Accountancy BVBA