Nieuwe regeling: relance overuren

Intro

Bij Tudors Accountancy zijn we ons volledig bewust van de complexiteit en uitdagingen die komen kijken bij het runnen van een onderneming. We begrijpen dat als ondernemer, je voortdurend bezig bent met het verfijnen en optimaliseren van je bedrijfsvoering. In een economisch klimaat waar elke euro telt, is het cruciaal om een strakke controle te houden op je uitgaven en efficiëntie.

Elke besparing, hoe klein ook, kan een significante impact hebben op je bottom line. Onze Tudors waarderen de drive en het doorzettingsvermogen dat nodig is om een bedrijf te leiden. Daarom richten we ons niet alleen op de cijfers, maar ook op wat jou als ondernemer beweegt en bezighoudt.

We geloven dat de financiële gezondheid van je onderneming hand in hand gaat met slimme, weloverwogen besluitvorming en een vooruitziende blik. Dit houdt in dat je niet alleen reageert op de huidige situatie, maar ook proactief strategieën ontwikkelt voor toekomstige groei en stabiliteit.

In lijn met deze visie willen we je attent maken op een belangrijke verandering die een directe impact kan hebben op je loonkosten: de regeling voor relance overuren.

Regeling voor relance overuren: wat is het?

De regeling voor relance overuren, effectief van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025, is een cruciale maatregel voor ondernemers die gericht zijn op kostenbeheersing en operationele efficiëntie. Deze regeling stelt je in staat om je werknemers tot 120 extra overuren te laten werken, met een aanzienlijk financieel voordeel: deze overuren zijn volledig vrijgesteld van zowel socialezekerheidsbijdragen (RSZ) als personenbelasting (PB).

Dit is niet zomaar een kleine fiscale aanpassing; het is een strategische kans om de productiviteit en output van je team te verhogen zonder de aanzienlijke extra kosten die normaal gesproken gepaard gaan met overuren. In de praktijk betekent dit dat je meer werk kunt verzetten zonder de financiële lasten die normaal gesproken een rem zetten op het inzetten van overuren.

Wat zijn de voordelen van relance overuren?

De regeling voor relance overuren biedt concrete, no-nonsense voordelen voor jou als ondernemer, die verder gaan dan alleen oppervlakkige fiscale voordelen. Laten we deze voordelen even in detail bekijken:

 1. Kostenbesparing:
  • Overuren zijn normaal gesproken een dure aangelegenheid voor bedrijven, vooral vanwege de extra socialezekerheidsbijdragen (RSZ) en personenbelasting (PB) die betaald moeten worden. Met de regeling voor relance overuren wordt dit scenario volledig omgekeerd.
  • Je betaalt je werknemers voor deze overuren tegen het normale tarief, maar zonder de bijkomende RSZ en PB. Dit betekent dat je meer werkuren kunt inzetten zonder de gebruikelijke financiële lasten.
  • Voor kleinere bedrijven en start-ups, waar elke euro telt, kan deze besparing een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfsfinanciën, waardoor meer middelen vrijkomen voor investeringen, groei of andere kritieke bedrijfsbehoeften.
 1. Flexibiliteit:
  • Deze regeling biedt een ongekende mate van flexibiliteit. Je kunt de extra uren inzetten op de momenten dat je bedrijf ze het meest nodig heeft, zoals tijdens onverwachte orders, projectdeadlines of seizoenspieken.
  • Deze flexibiliteit stelt je in staat om snel en effectief te reageren op marktveranderingen, zonder dat je gebukt gaat onder de financiële druk die normaal gesproken gepaard gaat met het inzetten van overuren.
  • Het vermogen om snel te schalen en te reageren op veranderende bedrijfsomstandigheden kan je een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren.
 1. Correcties voor het verleden:
  • Deze regeling biedt ook een unieke kans om historische financiële beslissingen te herzien. Als je in het verleden overuren hebt uitbetaald waarop wel RSZ en PB zijn ingehouden, biedt deze regeling een mogelijkheid om deze bijdragen terug te vorderen.
  • Dit kan niet alleen leiden tot een directe verbetering van je financiële situatie, maar het biedt ook een kans om je waardering en toewijding aan je werknemers te tonen. Het terugvorderen van deze bijdragen kan de tevredenheid en loyaliteit van je werknemers verhogen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een verhoogde productiviteit en een positievere bedrijfscultuur.

Voorwaarden van de regeling

De regeling voor relance overuren is een uitstekende kans voor ondernemers, maar het is essentieel om de voorwaarden grondig te begrijpen om volledig te profiteren van de voordelen.

 1. Dagelijkse en wekelijkse urenlimiet:
  • De overuren die onder deze regeling vallen, zijn gebonden aan strikte limieten: niet meer dan 11 uur per dag en 50 uur per week. Dit is een cruciale voorwaarde om overbelasting van werknemers te voorkomen en te zorgen voor naleving van arbeidswetten.
  • Het overschrijden van deze grenzen kan leiden tot niet-naleving van de regeling, wat resulteert in het verlies van de fiscale voordelen en mogelijke juridische complicaties.
 1. Gemiddelde wekelijkse arbeidsduur:
  • Over een referentieperiode van vier maanden mag de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur niet meer dan 48 uur bedragen. Dit is een belangrijke voorwaarde om ervoor te zorgen dat de regeling niet wordt misbruikt en dat de werk-privébalans van werknemers wordt gerespecteerd.
  • Deze voorwaarde vereist een zorgvuldige planning en monitoring van de werkuren om ervoor te zorgen dat je bedrijf binnen de gestelde grenzen blijft.
 1. Regeling voor deeltijdse werknemers:
  • Deeltijdse werknemers kunnen ook profiteren van de regeling voor relance overuren, maar alleen als ze de normale dagelijkse of wekelijkse grenzen overschrijden die voor hun contract gelden.
  • Dit betekent dat de regeling niet kan worden toegepast op uren die binnen hun normale contractuele uren vallen. Het is dus belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van de contractuele uren van deeltijdse werknemers en hoe de extra uren zich daartoe verhouden.

Conclusie

Bij Tudors Accountancy gaat onze toewijding verder dan het leveren van standaard boekhoudkundige diensten. Wij streven ernaar om een essentiële partner te zijn in het succes van jouw onderneming. Dit betekent dat we ons niet alleen richten op het bijhouden van je boeken, maar ook op het bieden van diepgaand inzicht en praktische oplossingen die specifiek zijn afgestemd op jouw unieke zakelijke behoeften. We staan klaar om je te ondersteunen bij elke stap, zodat je financiële beslissingen niet alleen reactief, maar vooral proactief en strategisch zijn. Onze Tudors staan voor je klaar met persoonlijk en transparant advies. 🤝

Vragen over dit bericht?

Heb je bijkomende vragen over dit bericht? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

©  Tudors Accountancy BVBA